07
Feb 2023

Zo ga je om met thuisladen en het prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers verstaat de overheid ook zzp’ers, winkels, verenigingen en een deel van het kleine mkb. Val je in deze doelgroep en ben je benieuwd wat dit betekent voor het thuisladen? En hoe zit dat met de bedrijfskosten? In dit artikel lees je daar meer over.
Zo ga je om met thuisladen en het prijsplafond
Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond is een maatregel die de overheid heeft genomen om Nederlanders tegemoet te komen. De energieprijzen, dus ook voor het thuisladen van werknemers, rezen de laatste maanden de pan uit. Om te voorkomen dat Nederlanders in serieuze financiële problemen terechtkomen, werd het prijsplafond ingesteld. 

Daarmee wordt er voor gas en elektriciteit tot een bepaalde hoogte (het plafond) een lager bedrag betaald. Dat plafond is vastgesteld op 2.900 kWh verbruik op jaarbasis. Voor alles wat je meer verbruikt, betaal je het volledige tarief dat is opgenomen in het energiecontract. 

Zo ga je als werkgever om met het prijsplafond en thuisladen

Een medewerker wie een auto van de zaak regelmatig aan de thuislader hangt, verbruikt aardig wat energie. De kans is zelfs aanwezig dat je door puur en alleen je auto thuis te laden al aan het plafond van 2.900 kWh komt. Hier zitten de meeste mensen niet op te wachten. Hier een voorbeeld berekening:

Stel je rijdt een zakelijke Skoda Enaq iV 60

Auto: Skoda Enyaq iV 60

Kilometrage per jaar: 25.000 km

Verbruik: 17,6 kWh per 100 km

Aandeel van de laadbeurten wat je thuis laadt: 50%

Energieverbruik: (25.000/100) * 17,6 * 50% = 2.200 kWh verbruik voor het thuisladen van de auto. Zoals je ziet, komt het verbruik van een gemiddelde en zuinige EV al in de buurt van het plafond van 2.900 kWh.

Voor alles wat boven het plafond wordt verbruikt, betaalt je werknemer het volledige bedrag in het energiecontract. Dat betekent dat er nog voor 700 kWh voordelig gebruik kan worden gemaakt van elektriciteit in huis. Op jaarbasis, welteverstaan.

Een gemiddeld tweepersoons huishouden verbruikt 2.800 kWh per jaar. Dit betekent dat de zakelijke rijder voor wel 2.100 kWh stroom het volle tarief moet betalen.

Een logisch vervolg is dat werknemers bij openbare laadpalen gaan laden. Want dit heeft geen invloed op het prijsplafond thuis. Dan kunnen ze én voordelig gebruikmaken van de energie in huis en ze voelen er niets van in hun portemonnee. Als bedrijf betaal je namelijk voor de laadkosten.

Twee nadelen van openbare laadpalen
  1. Je betaalt voor laden bij openbare laadpalen een veel hoger tarief dan bij een privé laadpaal. Bij een privé laadpaal, onder het prijsplafond, betaal je gemiddeld €0,40 per kWh. Bij een openbare lader betaal je al snel €0,50 per kWh voor langzaam laden en €0,90 per kWh voor snelladen.
  2. Je werknemers zijn overdag, tijdens werkuren, meer tijd kwijt aan het laden. Dat gaat ten koste van de uren die ze normaal bezig zijn met hun werk.
Tips om laden bij openbare laadpalen te voorkomen

Om dit te voorkomen, is het verstandig om als werkgever de tarieven uit het energiecontract te hanteren als basis voor je vergoeding. Daardoor blijft het thuisladen kostenneutraal en niet duurder omdat je met lagere vergoedingen werkt. 

Een extra maatregel die sommige werkgevers nemen, is het werken met variërende tarieven tijdens ‘normale’ en daluren. Laadt een werknemer tijdens ‘normale’ uren op? Dan hanteer je het hoge tarief. Tijdens daluren reken je minder hoge tarieven, zo spoor je ze aan om na te denken over de laadkosten en kost het jou als werkgever ook minder.

Heeft het plaatsen van een thuislader nog wel zin?

Dat is afhankelijk van de situatie. Het is verstandig om te berekenen hoeveel het scheelt en wat het voor de werknemer oplevert. Hebben medewerkers op dit moment al een laadpaal aan huis? Ga dan in gesprek over de vergoedingen en manieren om zuiniger te rijden. 

Twee voordelen van een zakelijke thuislader 

  1. Geen (laad)tijd kwijt onderweg

Heb je werknemers wie voor hun werk veel onderweg zijn? Dan kan thuis wegrijden met een volle accu een hoop tijd besparen. Namelijk de wachttijd die je kwijt bent langs de snelweg of op kantoor terwijl je auto laadt. Dit geldt dubbel voor je verkopers en leveranciers, wie het liefst altijd onderweg zijn.

  1. Goed werkgeverschap

Door je werknemers tegemoet te komen, zowel in het plaatsen van een laadpaal als in het vergoeden van de laadkosten, toon je goed werkgeverschap. Je maakt het voor werknemers makkelijker om zakelijk elektrisch te rijden én te profiteren van de lagere bijtelling. Dit betalen zij terug met meer inzet.

Tijdens het laden zijn werknemers minder productief en dat kost je indirect omzet. Met een laadpaal aan huis kunnen werknemers altijd met een volle batterij vertrekken vanuit huis. Dat maakt ze productiever waardoor ze meer opleveren.

Zo kies je de juiste laadpaal aan huis

De wereld van het elektrisch rijden en laden wordt jaar na jaar groter. Het aantal aanbieders van laadpalen neemt daardoor ook toe. Misschien zie jij door alle mogelijkheden niet meer in welke laadpaal voor jullie geschikt is. 

Laat je daarom adviseren door een expert. Tijdens onze gratis en vrijblijvende adviesgesprekken ontdek je waar jullie mogelijkheden liggen. Plan je gesprek binnen één minuut in via de onderstaande knop. Jij bepaalt de datum en tijd, wij voorzien je van het best mogelijke advies. 

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten