11
Jan 2023

Hoe kies je een laadpaal voor je bedrijf?

Zakelijke rijders met een EV profiteren ook in 2023 van een lagere bijtelling. En de vraag naar elektrische voertuigen neemt alleen maar toe. De kans dat jij in 2023 overstapt op een deels of zelfs volledig elektrisch wagenpark is daarom aanwezig. Hier komt best veel bij kijken. Plaats ik de laadpalen thuis of op kantoor? Is er een subsidieregeling? En waar moet ik nog meer rekening mee houden? In dit artikel leggen we uit hoe het zit met de aanschaf van een zakelijke laadpaal, de laadkosten en subsidies. Zo vind je snel de beste laadoplossing voor jouw bedrijf.
Hoe kies je een laadpaal voor je bedrijf?
Welke laadpaal of laadpalen heb ik nodig?

Een kant-en-klaar antwoord op die vraag is niet te geven. Verschillende factoren hebben invloed op je uiteindelijke keuze. Zijn er bijvoorbeeld meerdere werknemers die al elektrisch rijden? Wil je binnen afzienbare tijd een volledig elektrisch wagenpark? Hoeveel auto’s moeten er tegelijkertijd kunnen laden op je parkeerplaats? En bezit je een eigen of gedeelde parkeerplaats?

Het opmaken van de spreekwoordelijke ‘balans’ is een goed begin. Maak voor jezelf een notitie hoeveel elektrische voertuigen dagelijks bij je op de parkeerplaats staan. Hiermee kun je een inschatting maken hoeveel laadpunten je dagelijks nodig hebt. Met deze inschatting wordt het vinden van de juiste laadoplossing voor je bedrijf een stuk makkelijker.

Plaats ik de laadpaal op kantoor of bij medewerkers thuis?

De meeste bedrijven kiezen voor een laadpaal op locatie, terwijl sommige medewerkers ook thuis een laadpaal goed kunnen gebruiken. Bedrijven die voor een laadpaal bij het bedrijf kiezen, bieden vaak zowel medewerkers als bezoekers de mogelijkheid op te laden tijdens een bezoek. Dit is niet alleen goede service, maar geeft je bedrijf ook een duurzame uitstraling. Niet onbelangrijk in 2023. 

Bedrijven die met monteurs, sales medewerkers of andere professionals werken die veel onderweg zijn hebben baat bij laadoplossingen aan huis. Zo kunnen medewerkers vanuit huis met een volle batterij naar klanten of klussen vertrekken. Laadpalen aan huis plaatsen is voor de zaak ook een voordelige optie: je voorkomt onnodige reisbewegingen naar kantoor om op te laden en onderweg laden via openbare laadpalen is kostbaarder.

Je doet er verstandig aan om alle regels omtrent het thuisladen vooraf vast te leggen in een contract. Neem daarin mee wat er met de laadpaal gebeurt bij ontslag of een verhuizing.

Denk aan de toekomst

Naast het aantal laadpunten en de beslissing of je medewerkers thuis laat laden, zijn er een aantal andere overwegingen die je meeneemt in je keuze. Een belangrijke overweging is de verwachte groei van je parkeerplaats in de (nabije) toekomst. 

Verwacht je een flinke groei in medewerkers of bezoekers de komende jaren? Of laat je alle werknemers geleidelijk overstappen op een elektrische lease auto? Dan wil je hier rekening mee houden wanneer je op locatie de infrastructuur legt voor je laadpalen. In de praktijk kan de laadbehoefte van vandaag de dag over twee tot drie jaar al niet meer voldoen en dan wil je makkelijk kunnen opschalen.

Kies daarom voor een partij wie rekening houdt met je toekomstige wensen en benodigdheden. Ook wanneer je deze zelf nog niet goed kunt inschatten. Laat je hierin vooral begeleiden door een technische expert. Bij Revolt hebben we een ervaren team met experts dat met je meedenkt. Zo kijken we naar de verwachte groei en leggen we bij sommige klanten de benodigde infrastructuur aan voor extra laadpalen. Ook wanneer we op dat moment slechts één of twee laadpalen plaatsen. Daarmee voorkomen we onnodige kosten in de toekomst. Een keer de parkeerplaats open breken is ten slotte voordeliger dan twee keer. 

Uiterlijk telt ook mee

Het uiterlijk van de laadpaal mag niet vergeten worden. Voor bedrijven zijn de laadoplossingen op kantoor tegenwoordig zelfs een onderdeel van de merkidentiteit. Het is een van de eerste fysieke contactmomenten van een potentiële klant met je merk en die moet goed zijn.

Jij wordt toch ook vrolijk van een laadpaal die je via een boodschap op het scherm welkom wenst?

De Hub laadpaal is uitgerust met een 4K communicatiescherm
Verlaag je kosten met een Hub

Prijs is natuurlijk een belangrijke factor in het vergelijken van laadoplossingen. Wij vinden het belangrijk dat elektrisch laden voor iedereen beschikbaar en betaalbaar is. Daarom biedt Revolt de Hub laadpaal in abonnementsvorm aan vanaf €0,- per maand. Dit maken wij mogelijk door op het communicatiescherm van de laadpaal advertenties te tonen aan voorbijgangers. Adverteerders wie bij je op de Hub adverteren betalen indirect de kosten van je abonnement (exclusief laadkosten). De abonnementsprijs van de Hub is het laagst voor bedrijven in de leisure of bestemmingsmarkt, zoals hotels, scholen en pretparken. Dit komt omdat hier de meeste advertentiewaarde ligt. Win-win!

Laadpaal abonnement of direct kopen?

Onze laadoplossingen zijn zowel in abonnementsvorm verkrijgbaar als direct af te nemen. Waar kies je voor? En hoe maak je die keuze? Hieronder een aantal voordelen.  

Voordelen abonnementsvorm

Wél de zakelijke laadpalen op kantoor en innovatie, maar zonder de grote investering. Dat is het grote voordeel van een laadpaal abonnement. Dit betekent dat je meer budget overhoudt voor wat er echt toe doet: je bedrijf. Daarnaast nemen wij alle onderhoud voor je uit handen. Zo ben je zonder gedoe altijd verzekerd van een werkende laadpaal.

Voordelen direct kopen

Subsidies. Dit is het grote toverwoord voor de aanschaf van een zakelijke laadpaal. Alleen bij het kopen kun je gebruikmaken van verschillende subsidies. Met een van de subsidieregelingen is het zelfs mogelijk om tot 75% van de investeringskosten af te schrijven. Een nadeel van een laadpaal direct kopen is dat je zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud en storingen, tenzij je hier een apart service-abonnement voor afsluit.

Laadkosten en kWh-vergoeding

De laadkosten van werknemers met een auto van de zaak mag je kosteloos vergoeden. Dit geldt zowel voor het laden op kantoor, aan huis als onderweg.

De laadkosten van werknemers met een eigen EV worden niet vergoed. Wanneer zij laden aan de laadpaal op kantoor, kun je dat bedrag bijvoorbeeld inhouden van het salaris of de reiskostenvergoeding. In 2023 steeg die vergoeding naar € 0,21 per kilometer, voorheen was dit € 0,19. 

De laadkosten zelf verschillen per vestigingsplaats. Voor het laden op kantoor betaal je bij Revolt tussen de € 0,14 - € 0,25 per kWh. Op bestemmingsplaatsen ligt dat tarief tussen de € 0,16 - € 0,30 per kWh in 2023.

Subsidieregeling 

Zoals je boven las is het mogelijk om bij de aanschaf van een zakelijke laadpaal te profiteren van diverse subsidieregelingen. Deze zijn vanuit de Europese Commissie opgesteld om de totale investering in duurzame technieken te vergroten en versnellen. Hiermee willen ze bedrijven aanzetten tot het investeren in duurzame elektrische wagenparken. De onderstaande regelingen zijn alleen mogelijk bij een investering van minimaal € 2.500,-. 

Er zijn twee soorten subsidies voor laadpalen:

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De milieu-investeringsaftrek biedt je de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Je mag daarmee tot 45% van de aanschafwaarde van de zakelijke laadpalen in mindering brengen op de winst. 

VAMIL

Met de VAMIL is een investering op willekeurige momenten af te schrijven. De afschrijving is beperkt tot 75%. 

Let op: doe binnen drie maanden na de aanschaf van je zakelijke laadpalen een melding bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Onze adviseurs kunnen je daarbij helpen.

Advies op maat: zo maak jij de juiste keuze

Er komt meer kijken bij het uitkiezen van een laadoplossing dan online een vragenlijst invullen en door wat testimonials van aanbieders heen bladeren. De waarheid is dat er altijd specialistische kennis bij komt kijken. Door hier gebruik van te maken verzeker je dat je een laadoplossing krijgt waar je op de lange termijn blij mee bent. Daarom bieden we bij Revolt op verschillende manieren advies op maat aan.

Scan

Zodra je jezelf bij ons aanmeldt voor een laadoplossing, plannen we een gesprek met je in. Sommige klanten weten goed wat ze willen en nodig hebben, voor anderen is het elektrische rijden een onbekende wereld. We willen daarom weten waar je huidige en toekomstige behoeften liggen. 

Het aantal benodigde laadpalen kan over twee tot drie jaar al hoger liggen dan vandaag de dag. Dan kunnen we er maar beter voor zorgen dat de infrastructuur bij je bedrijfslocatie klaar is voor uitbreiding. Zo houden we de investeringskosten op de lange termijn laag. Daarna maken we een inschatting van de technische haalbaarheid. Is er vanuit het pand (de meterkast) nog wel voldoende ruimte om een laadpaal op aan te sluiten?

Door deze drie technische checks (huidige laadbehoefte, toekomstige laadbehoefte en technische haalbaarheid) uit te voeren vormen we een goed beeld van de totale investering. Hebben jullie een huisinstallateur? Dan nemen we die mee in onze offerte. Het is natuurlijk ook mogelijk om alles door Revolt uit te laten voeren. 

Adviesrapport

Soms wil je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en benodigdheden, zonder dat je direct vastzit aan een abonnement. Daar hebben we wat voor: je schakelt ons nu ook in als onafhankelijke adviseur. Dit is met name interessant voor bedrijven wie meerdere laadpalen nodig hebben. Met een adviesplan op maat krijg je van onze technische experts een compleet beeld van alle mogelijkheden op jouw locatie. Op basis van dit advies maak je met nog meer vertrouwen een goede keuze.

Let op: het adviesrapport is optioneel en niet benodigd om een zakelijke laadpaal aan te schaffen. 

Voor het adviesrapport kijken onze specialisten naar voedingsbronnen, de inrichting van bekabeling en volledige infrastructuur. Alle bevindingen verwerken we in een compleet adviesrapport. Ook voeren we een verbruiksmeting uit om te checken hoeveel het pand dagelijks verbruikt. En op welke momenten er voldoende capaciteit beschikbaar is om het wagenpark op te laden.

Laat je adviseren door experts en kies voor de juiste laadoplossing

Elektrisch rijden is de toekomst. En het nu. Zet in op duurzaamheid en laat ons je helpen die missie volbrengen. Kies voor de samenwerking met een partij die verder kijkt dan vandaag de dag. 

Laat je adviseren door experts of vraag een uitgebreid adviesrapport aan om een compleet beeld van de investering en mogelijkheden te krijgen. Jullie kiezen straks de laadoplossing die bij je toekomstvisie past. Daar zorgen we voor. 

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten