07
Mar 2023

Wat is Dynamic Load Balancing?

Het laden van elektrische auto’s kost veel energie. Wanneer er meerdere auto’s tegelijk laden, is de kans op stroomuitval groot. Gelukkig zijn veel laadpalen tegenwoordig uitgerust met Dynamic Load Balancing (DLB). Dit voorkomt stroomuitval door elektrische auto’s. Hoe het precies werkt? Dat vertellen we je in dit artikel.
Wat is Dynamic Load Balancing?
Dynamic Load Balancing: wat is het nu eigenlijk?

DLB is een functie waarmee veel (slimme) laadpalen zijn uitgerust. Deze functie meet elke seconde de belasting van het stroomnetwerk en stemt de laadsnelheid hierop af. Zo balanceert hij de stroomtoevoer naar de auto’s. 

Verbruiken jullie veel stroom op kantoor? Dan wordt de laadsnelheid automatisch vertraagd, of wordt het laden zelfs helemaal stopgezet. Neemt het stroomverbruik weer af, dan worden de auto’s weer voorzien van meer energie. Zo maak je de hele dag optimaal gebruik van de beschikbare stroom, zonder het risico op overbelasting. 

Geen verzwaring van de meterkast nodig

Elektrische auto’s zorgen voor een flinke belasting van de meterkast. Wil je overbelasting voorkomen, dan moest je tot voorheen de meterkast verzwaren. Met DLB is dit niet meer nodig. Doordat deze technologie het energieverbruik aanpast, gebruik je namelijk nooit meer stroom voor het laden van je auto’s dan je meterkast aankan. 

Een kanttekening hierbij is dat we verzwaring naar een 3-fasenaansluiting wél aanraden, zeker in een (groter) bedrijfspand. Het aantal elektrische apparaten wordt namelijk steeds groter. Daarom is de kans dat je je meterkast in de toekomst alsnog moet verzwaren erg groot. 

Door nu te kiezen voor een load balancing laadpalen én een 3-fasenaansluiting ben je helemaal klaar voor een duurzame toekomst en volledig elektrisch wagenpark.

Dit zijn de voordelen van Dynamic Load Balancing

Het grootste voordeel van DLB is wel duidelijk: je voorkomt stroomuitval. Maar een load balancing laadpaal biedt nog meer voordelen.

  1. Het is beter voor je portemonnee

Door DLB is het verzwaren van je meterkast niet meer nodig. En dat is wel zo fijn, want dit is niet bepaald goedkoop. Daarnaast betaal je bij een verzwaring per maand meer voor je aansluiting. Zo bespaar je met een load balancing laadpaal tot wel honderden euro’s op jaarbasis! 

  1. Het kunt het makkelijk combineren met zonnepanelen

Wil je zeker weten dat je elektrische auto’s met (zoveel mogelijk) groene energie worden geladen? Combineer DLB dan met zonnepanelen en laad jouw auto’s op met zonne-energie. De technologie checkt de beschikbare zonne-energie. Is er niet genoeg? Dan wordt het tekort aangevuld met netstroom.

  1. Je bepaalt zelf welke auto’s als eerste worden geladen

Met DLB kun je in de app zelf aangeven welke auto’s je als eerste wilt laden. Erg handig wanneer je een groot elektrisch wagenpark hebt. Collega’s die vaak de weg op moeten - denk aan accountmanagers of adviseurs - wil je soms voorrang geven. Zo hoeven zij niet naar een dure snellader en hebben andere collega’s nog voldoende tijd om hun auto te laden.

Zelf profiteren van de voordelen van Dynamic Load Balancing? Plan dan een gesprek in

Wil jij het elektrische wagenpark op de zaak optimaal laden en tegelijkertijd voorkomen dat het stroomnetwerk overbelast raakt? Dan heb je een load balancing laadpaal nodig. 

Onze adviseurs helpen je graag bij het vinden van de laadpaal die het beste bij jouw situatie past. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten