23
Aug 2023

Vanaf 2025 verplicht laadpunten voor veel bedrijven

In 2050 geen broeikasgassen meer uitstoten: dat is het doel van de Europese Green Deal. De EU heeft verschillende regelgeving opgesteld om dit te bereiken. Zo wordt het voor veel bedrijven vanaf 2025 verplicht om laadpunten op de parkeerplaats te plaatsen. Benieuwd welke regels nu en in de toekomst gelden voor jouw bedrijf? Je leest het hier!
Vanaf 2025 verplicht laadpunten voor veel bedrijven

Welke laadpaalregels gelden anno 2023 voor bedrijven?

Als je bouw- of renovatieplannen hebt, dan heb je misschien al eens van EPBD III gehoord. Dit staat voor Energy Performance of Buildings Directive. Deze regels gaan onder andere over het plaatsen van laadpalen en zijn vastgelegd in het Bouwbesluit.

Op basis van de EPBD III moeten bedrijfsgebouwen met tien parkeerplaatsen of meer minimaal één laadpunt aanleggen. Daarnaast moet er laadinfrastructuur voor één op de vijf parkeerplekken worden aangelegd. Deze regeling geldt sinds 10 maart 2020. 

Dit geldt overigens alleen voor nieuwe bedrijfspanden en bestaande bedrijfspanden die ingrijpend gerenoveerd worden. Bedragen de kosten voor het aanleggen van de laadpunten meer dan 7% van de renovatiekosten? Dan geldt deze regeling niet.

Welke laadpaalregels gelden vanaf 2025 voor bedrijven?

De bovenstaande regels worden vanaf 2025 uitgebreid. Heeft een bedrijfsgebouw meer dan twintig parkeerplaatsen op hetzelfde terrein? Dan is het straks verplicht om minimaal één laadpunt te plaatsen. Deze regel geldt voor alle bedrijfsgebouwen, dus ook bestaande gebouwen die niet gerenoveerd worden. 

En is de laadpaal toegankelijk voor publiek, zoals gasten? Dan moet de laadpaal aan bepaalde eisen voldoen. Denk aan een type 2-aansluiting en een beveiliging voor de meetapparatuur, om zo het dataverkeer en de privacy van de gebruikers te beschermen.

Is jouw bedrijf klaar voor de toekomst?

Elektrisch rijden wordt de norm. Als bedrijf wil je hier op voorbereid zijn. Bij Revolt brengen we je wensen zorgvuldig in kaart, zodat je altijd een laadoplossing hebt die perfect bij jou past. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Zo leggen we aan het begin direct genoeg elektra aan, zodat we het aantal laadpalen snel en gemakkelijk kunnen uitbreiden. Met de laadoplossingen van Revolt ben je dus altijd klaar voor de toekomst. 

Wil je meer weten? Onze experts helpen je graag.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten