14
Sep 2023

Van CCS tot CHAdeMO: alle laadkabels op een rij

Er zijn verschillende laadkabels op de markt. Welke laadkabel geschikt is voor jou, hangt af van je auto, de laadpaal en zelfs het land waar je je bevindt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al deze autostekkers? In dit artikel zetten wij de belangrijkste specificaties van alle laadkabels op een rijtje.
Van CCS tot CHAdeMO: alle laadkabels op een rij

Type 1-stekker (Yakazi)


Met de type 1-stekker kun je eenfasig laden. Deze laadkabel heeft één stroomdraad waar de stroom doorheen gestuurd wordt. Tegenwoordig zijn er ook laadkabels met meerdere stroomdraden, waarmee je je auto een stuk sneller oplaadt. De type 1-stekker is enigszins verouderd en komt steeds minder voor. 

Voor welk type laadpaal is deze laadkabel geschikt?
De type 1-stekker is geschikt voor normale laadpalen (AC-laders) en niet voor snelladers (DC-laders). Daarnaast kun je deze stekker bijna alleen gebruiken bij laadpalen in Noord-Amerika en Japan. De meeste Europese laadpalen werken namelijk met een type 2-aansluiting. Zo kun je de type 1-stekker niet op een Revolt laadpaal aansluiten. 

Wat is de maximale laadsnelheid van deze laadkabel?
De type 1-stekker heeft een laadsnelheid van maximaal 7,4 kW. Wil je je auto voor 80% opladen? Dan duurt dit gemiddeld 8 uur. 

Waar vind je deze laadkabel?
Je vindt deze laadkabel bij Japanse en Amerikaanse automerken, zoals Nissan en Mitsubishi. Nieuwere automodellen zijn vaak uitgerust met een type 2-stekker.

Type 2-stekker (Mennekes)


Met de type 2-stekker kun je zowel eenfasig als driefasig laden. Deze laadkabel heeft drie stroomdraden, waardoor de kabel een stuk sneller is dan de type 1-stekker. Deze stekker is de standaard in Europa. 

Voor welk type laadpaal is deze laadkabel geschikt?
De type 2-stekker is geschikt voor normale laadpalen (AC-laders) en niet voor snelladers (DC-laders). Je kunt deze laadkabel op elke Revolt laadpaal aansluiten. 

Wat is de maximale laadsnelheid van deze laadkabel?
De type 2-stekker heeft een laadsnelheid van maximaal 22 kW. Zo laad je je auto gemiddeld in 2 uur en 15 minuten op. Dat is bijna zes uur sneller dan met een type 1-stekker! 

Waar vind je deze laadkabel?
De meeste Europese automerken zijn standaard uitgerust met deze laadkabel. Denk aan Volvo, Audi en Volkswagen.

CHAdeMO-stekker

De CHAdeMO-stekker is de eerste snellader in deze rij. Deze Japanse laadkabel is daarnaast geschikt voor bidirectioneel laden.  

Voor welk type laadpaal is deze laadkabel geschikt?
De CHAdeMO-stekker is alleen geschikt voor snelladers (DC-laders), niet voor normale laadpalen (AC-laders). Je kunt deze laadkabel daarom niet bij onze Revolt laadpalen gebruiken. 

Wat is de maximale laadsnelheid van deze laadkabel?
De nieuwste versie van de CHAdeMO-stekker heeft een laadsnelheid van maar liefst 400 kW. De meeste snelladers hebben een vermogen van 50 of 350 kW (supercharger). Sta je met je auto aan een supercharger? Dan ben je na iets meer dan 10 minuten weer klaar voor vertrek. 

Waar vind je deze laadkabel?
Je vindt de CHAdeMO-stekker bij de meeste Aziatische automerken, zoals Nissan en Mitsubishi.

CCS-stekker

Maar is er dan ook een laadkabel die zowel bij normale laadpalen als snelladers werkt? Jazeker: de CCS-stekker. Deze laadkabel is een combinatie tussen de type 1- of 2-stekker en de CHAdeMO-stekker. Steeds meer elektrische auto’s zijn uitgerust met deze combinatiestekker. 

Voor welk type laadpaal zijn deze laadkabels geschikt?
Je kunt de CCS-stekker bij zowel normale laadpalen als snelladers gebruiken. 

Wat is de maximale laadsnelheid van deze laadkabels?
Deze stekker heeft een maximale laadsnelheid van maar liefst 350 kW. Zo kun je bij een supercharger na gemiddeld 10 minuten laden weer de weg op.

Waar vind je deze laadkabels?
Deze stekker vind je bij automerken in Noord-Amerika en Europa. Denk aan BMW, Kia en Jaguar.

GB/T-stekker

De GB/T-stekker is de standaard in China. In de rest van de wereld wordt deze laadkabel niet gebruikt. Grote kans dus dat je nooit met dit type stekker te maken krijgt. Er is zowel een GB/T-stekker voor normale laadpalen als voor snelladers. 

Voor welk type laadpaal zijn deze laadkabels geschikt?
De GB/T-stekker is geschikt voor alle laadpalen in China, zowel normale laadpalen als snelladers.

Wat is de maximale laadsnelheid van deze laadkabels?
Bij een normale laadpaal heb je een laadkabel met een maximale laadsnelheid van 27,7 kW. Zo ben je na ongeveer 2 uur en 15 minuten weer klaar om de weg op te gaan. Sta je aan een snellader? Dan gebruik je een laadkabel met een maximale capaciteit van 237,5 kW. Genoeg capaciteit om je auto in gemiddeld 15 minuten op te laden. 

Waar vind je deze laadkabels?
Je vindt deze laadkabels alleen in China.

Tesla-stekkers

Tesla is het enige merk met eigen autostekkers. Deze laadkabel werkt exclusief op Tesla auto’s en -laadpalen. Niet zo handig wanneer je accu bijna leeg is en er geen Tesla laadpaal in de buurt is. Daarom zijn nieuwere Tesla modellen tegenwoordig voorzien van een CCS-aansluiting. Zo kun je je auto ook bij andere laadpalen laden. 

Voor welk type laadpaal zijn deze laadkabels geschikt?
Er zijn Tesla stekkers voor zowel normale laadpalen als snelladers. De laadkabel vind je bij de laadpalen zelf. Heb je een Tesla Model S of Model X van voor 2019? Dan kun je niet standaard snelladen met je auto. Neem contact op met Tesla om dit te activeren. 

Wat is de maximale laadsnelheid van deze laadkabel?
Bij normale laadpalen heb je een maximale laadsnelheid van 11 kW. Dit komt neer op gemiddeld 4 uur en 15 minuten laden. Sta je aan een Tesla supercharger? Dan is de maximale laadsnelheid 250 kW. Zo ben je in slechts 15 minuten weer klaar voor vertrek. 

Waar vind je deze laadkabel?
Je vindt deze laadkabel bij alle Tesla laders. 

Wat kun je doen als jouw laadkabel niet op een laadpaal past?

Wil je met een Mennekes-stekker bij een snellader laden? Dan heb je een adapter nodig. Hiermee maak je jouw laadkabel geschikt voor diverse laadpalen. Er zijn verschillende adapters verkrijgbaar. 

Bij een Revolt laadpaal kun je terecht met een Mennekes- en CCS-stekker. Dit zijn de standaard laadkabels in Europa. Zo kun je altijd bij onze palen laden, zonder adapter.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten