14
Mar 2024

Stroomtekort? Ook dan zijn laadpalen mogelijk

In het nieuws lees je wekelijks over stroomtekorten. En dat terwijl steeds meer bedrijven willen (en moeten) verduurzamen. Hoe ga je om met stroomtekorten bij de overstap naar een elektrisch wagenpark? Koen Kooi, Account Lead bij Revolt, legt het uit in een korte video.
Stroomtekort? Ook dan zijn laadpalen mogelijk

1,7 miljoen laadpunten in 2030

Om de planeet leefbaar te houden, moeten we vóór 2050 volledig overstappen op duurzame mobiliteit. Er zijn steeds meer Europese regels om deze transitie te versnellen. Zo komen er in 2025 zero-emissiezones in de meeste steden en wordt het voor veel bedrijven verplicht om een laadpaal te plaatsen. 

Elektrisch rijden wordt op deze manier snel de norm. Volgens de NAL rijden in 2030 ongeveer 2 miljoen elektrische voertuigen in Nederland rond. Er zijn maar liefst 1,7 miljoen laadpunten nodig om al deze elektrische auto’s op te laden. En dat terwijl er nu al grote stroomtekorten zijn. 


Drie elementen voor een succesvolle elektrificatie

Kun je met de huidige stroomtekorten je wagenpark nog wel succesvol elektrificeren? Ja, gelukkig wel. Dit kan op de volgende manieren:

  • Data die inzicht geeft in het stroomverbruik en de capaciteit;
  • Technologie die de beschikbare stroom slim verdeelt;
  • Een ecosysteem waarmee je zelf energie opwekt, opslaat en gebruikt.


Data: inzicht in het energieverbruik en de capaciteit

“Wil je slim omgaan met de beschikbare energie? Dan moet je eerst inzicht hebben in het stroomverbruik van je bedrijf en de beschikbare capaciteit”, aldus Koen.

“Daarom brengen we bij Revolt altijd eerst je huidige stroomverbruik in kaart. Zo kunnen we inzien hoeveel ruimte je hebt voor laadpalen. Daarnaast adviseren we hoe je het huidige gebruik zo optimaal kunt invullen.” 

“Zo hebben we ooit een klant geholpen die zijn heftrucks en auto’s tegelijkertijd liet opladen. Daar hebben we geadviseerd om de heftrucks op een ander moment te laden. Zo kwam er meer capaciteit vrij om de auto’s te laden.”


Technologie: verdeel de beschikbare stroom

Wanneer je inzicht hebt in je energieverbruik, kun je met behulp van slimme technologie de beschikbare stroom verdelen. 

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? “Onze laadpalen zijn uitgerust met smart charging. Deze technologieën zorgen ervoor dat de laadsnelheid wordt aangepast aan het stroomverbruik op dat moment. Is er weinig stroom beschikbaar, of hebben andere verbruikers op dat moment prioriteit? Dan wordt er minder snel geladen. Is er vervolgens weer meer stroom beschikbaar, dan wordt er weer sneller geladen”, aldus Koen.


“Daarnaast is bidirectioneel laden op dit moment volop in ontwikkeling. Naar verwachting wordt dit binnen een paar jaar mogelijk voor verschillende auto’s. Met deze technologie gebruik je je auto als batterij. Zo kun je van je auto naar het net, een (kantoor)pand of een andere auto laden. Op deze manier verminder je de druk op het stroomnet. Ideaal wanneer je veel pieken in je stroomverbruik hebt."


Ecosysteem: energie opwekken, opslaan en gebruiken

Kun je geen extra ruimte creëren door inzicht in de data en slimme technologieën? Breid dan je ecosysteem uit met een batterij. Hiermee kun je een energiebuffer aanleggen of opgewekte energie opslaan. 

“Met een batterij creëer je extra stroomcapaciteit. Je kunt een batterij bijvoorbeeld ‘s nachts opladen, wanneer je bedrijfspand weinig stroom verbruikt. Overdag kun je deze stroom gebruiken tijdens piekmomenten”, aldus Rutger. 

“Ook is een batterij erg handig wanneer je zonnepanelen hebt. Met zonnepanelen wek je soms meer stroom op dan je op dat moment nodig hebt. Deze extra stroom kun je opslaan in een batterij. Heb je vervolgens weer een tekort aan stroom? Dan kun je de batterij inzetten. Zo maak je optimaal gebruik van de beschikbare stroom.”


Last van stroomtekorten? Praat met onze experts

Wil je overstappen op een elektrisch wagenpark, maar weet je niet of je voldoende stroomcapaciteit hebt? Wij helpen je altijd met een laadoplossing die perfect bij jouw bedrijf en stroomverbruik past. Meer weten? Onze experts staan voor je klaar.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten