17
Apr 2023

11 makkelijke tips om je actieradius te vergroten

Elektrisch rijden heeft een aantal fijne voordelen. Zo is het beter voor het milieu en betaal je een lagere bijtelling. Het nadeel is alleen wel dat je de auto regelmatig moet opladen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om meer kilometers uit je accu te halen. Benieuwd welke dat zijn? In dit artikel geven we je 11 makkelijke tips.
11 makkelijke tips om je actieradius te vergroten
Wat is de actieradius?

De actieradius is de afstand die je elektrische auto kan afleggen op een volle accu. Elektrische auto’s hebben een gemiddelde actieradius van 310 kilometer. 

De doorsnee Nederlander rijdt dagelijks tussen de 15 en 35 km naar zijn werk. Met een gemiddelde actieradius kun je dus de hele week op en neer naar kantoor, zonder tussendoor te hoeven laden. Wel zo fijn! 

Welke factoren bepalen de actieradius?

De actieradius wordt bepaald door twee factoren: de capaciteit van de accu en het verbruik van de auto. 

De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Deze capaciteit wordt voor een groot deel bepaald door de grootte van je accu. Heb je een grotere auto? Dan heb je vaak ook een grotere batterij en dus meer accucapaciteit.

Het verbruik van de auto wordt uitgedrukt in aantal kWh per 100 km. Hoe minder kWh, hoe zuiniger de auto is. Het verbruik wordt door een aantal zaken beïnvloed:

  • Hoe groot en zwaar de auto is. Grotere en zwaardere auto’s hebben meer energie nodig en hebben daardoor een hoger verbruik.
  • Je rijstijl. Trek je snel op en trap je hard op de rem? Dan neemt het energieverbruik van je auto toe. 
  • De cw-waarde van de auto. Deze waarde geeft aan hoe aerodynamisch je auto is. Hoe lager de waarde, hoe lager de luchtweerstand en daarmee het verbruik. Je auto hoeft bij een lagere luchtweerstand namelijk minder moeite te doen om vooruit te komen. 
  • Het gebruik van de verwarming en airco. Staat je airco altijd op de hoogste stand? Dan is het verbruik van je auto aanzienlijk hoger.
11 makkelijke tips om je actieradius te vergroten

Wil jij meer kilometers uit je accu halen? Volg dan deze tips: 

Tip 1: let goed op je snelheid. Probeer op de snelweg maximaal 100 km/h te rijden. Wanneer je harder rijdt, is je verbruik namelijk een stuk hoger. Zo verbruik je met 120 km/h maar liefst 10% meer dan met 100 km/h. 

Tip 2: gebruik je cruise control. Wanneer je met cruise control rijdt, hoef je minder gas te geven en af te remmen. Zo houd je het verbruik laag. 

Tip 3: rijd zoveel mogelijk in gelijke snelheid. Ook wanneer je zonder cruise control in gelijke snelheid rijdt, geef je minder gas en rem je minder af. 

Tip 4: rij in spaarstand (eco-modus). In spaarstand let je auto extra op het verbruik. Zo blaast de airco minder hard en remt je auto gematigder. 

Tip 5: maak gebruik van regeneratief remmen. Hierbij rem je af op de motor door het gaspedaal los te laten. De energie die hierbij vrijkomt, gebruikt je auto om de accu bij te laden. 

Tip 6: gebruik je airco en verwarming zo min mogelijk. Het opwarmen en afkoelen van je auto kost namelijk een hoop energie. 

Tip 7: pomp je banden elke twee maanden op. Wanneer je banden goed gevuld zijn, verbruik je minder energie. 

Tip 8: zorg voor zo min mogelijk luchtweerstand. Hoe lager de weerstand, hoe lager het verbruik. Haal daarom je fietsendrager en dakkoffer van de auto af als je ze niet gebruikt. 

Tip 9: vermijd rijden in de spits. Telkens moeten optrekken en afremmen in de file is niet alleen vervelend, maar verbruikt ook veel energie. 

Tip 10: beperk het gewicht van je auto. Hoe lichter de auto, des te lager het verbruik. Haal zware spullen dus uit de auto wanneer je ze niet gebruikt. 

Tip 11: laat je auto opwarmen of afkoelen aan de laadpaal. Zo is je auto al op de juiste temperatuur op het moment dat je wegrijdt. Je accu is namelijk het zuinigst bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Kan de actieradius van mijn auto veranderen?

Ja, de actieradius van je auto kan zeker afnemen. 

Zo neemt hij af in de winter, omdat je accu minder efficiënt werkt bij lage temperaturen. De actieradius is in de winter vaak slechts 85% van het jaargemiddelde. Gelukkig zijn veel nieuwe elektrische auto’s tegenwoordig uitgerust met een geconditioneerde accu. Dit betekent dat je accu in de winter wordt verwarmd en in de zomer wordt verkoeld vóórdat je gaat rijden. Op deze manier blijft je accu op temperatuur. Dit kost tijdens het laden wat energie, maar zorgt er wel voor dat de actieradius minder afneemt. 

Ook neemt de actieradius af naarmate de accu ouder wordt. Want hoe ouder de accu, hoe minder energie hij opslaat. Het percentage van de resterende accucapaciteit noemen we State of Health. De meeste elektrische auto’s hebben een garantie op de accu. Als de State of Health binnen 8 jaar of 160.000 km minder dan 70% is, wordt de accu gratis vervangen.

Kan ik in de toekomst verder rijden op één accu? 

De ontwikkeling van accu’s gaat razendsnel. Op dit moment wordt er een solid-state batterij ontwikkeld. Deze is compacter (en op de lange termijn goedkoper) dan de huidige lithium-ion-batterijen. 

Solid-state batterijen hebben geen last van de temperatuur buiten, waardoor je ook in de winter met een optimale actieradius kunt rijden. Daarnaast is hij lichter en slaat hij meer stroom op, wat ervoor zorgt dat je verder kunt rijden op één accu. Ook gaat het laden van je elektrische auto met een solid-state batterij straks een stuk sneller. 

Klinkt goed, toch? Helaas moet je alleen wel nog even geduld hebben. De solid-state batterij is naar verwachting pas over tien jaar de standaard. 

Benieuwd naar meer ontwikkelingen binnen elektrisch rijden? Lees dan ons artikel over bidirectioneel laden.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten